港爸血淚史

我有三個小朋友,最大既今年7歲,計埋老婆陀住個十個月,總共做左8年港爸。做港爸,開心既時候可以好開心。不過,香港做爸爸一啲都唔易。用血淚史嚟形容,都好適合。
我諗好多港爸同我一樣,好想多啲時間陪伴下小朋友同埋屋企人,但係工作往往佔咗唔少嘅時間,剩返落嚟嘅陪伴可能少之又少。心入面唔多唔少都會有一啲內疚,又覺得無可奈何。老實講,呢啲無可奈何根本就係壓力,如果再加上突如其來嘅爭執,壓力隨時都會爆煲。
喺我大女出世嘅之後幾年,我機緣巧合之下接觸左香港有品運動,唔覺意成為咗佢哋嘅品格講師,佢哋推行嘅6A教育我覺得係呢個世界上面,暫時黎講係最有效嘅一套管教方法。當然呢一套管教嘅概念係俾所有人睇嘅,但係我覺得爸爸特別去聽呢啲管教嘅方法,可能有唔同嘅衝擊出嚟喎。所以嘗試喺呢度以爸爸嘅角度去講下做港爸嘅辛酸,大家圍爐取暖一番。

#Vinic爸爸育兒手記
#港爸6A教育
#港爸講爸
#港爸圍爐
#香港有品運動

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s