港爸. 講爸- BB好危險

有冇人爸爸覺得BB好危險?

呢個係真人真事,屋企有BB嘅話都可能會有CCTV去幫手監察BB嘅情況,我聽過有爸爸係咁樣用CCTV嘅,因為佢怕左湊BB,佢會打開CCTV避開所有難攪嘅事,當有自己解決唔到嘅事,就會避開晒佢。

我相信唔少爸爸對於BB出世之後都未有太大嘅感覺。因為我哋由人哋個仔突然間變咗做人哋個爸爸。呢個身份就算老婆十月懷胎,比夠時間我哋做心理準備,仍然都會自覺未準備好。當自己小朋友一出世嘅一刻,先至真正感受到:「原來自己做咗老竇啦。」

正因為我哋冇咗十月懷胎嗰種經歷,同小朋友嘅聯繫好多時係由出世見到「實物」先至開始。所以我哋學做老竇嘅起步點永遠俾老婆遲,再加上爸爸呢種「生物」,本性上實在有太多唔細心嘅地方,所以對比女性,我哋成日都俾人話係—-豬隊友。

我相信各位爸爸都唔係想俾人叫豬隊友嘅,唔識嘅咪學到識囉,冇人一開始就知道點樣做人爸爸 ,當然男人嘅能力絕對係一個不能被忽視,當一個男人認真起上嚟,絕對唔講得笑!

所謂命運取決於心態,唔想俾人標籤做豬隊友嘅,就要學識點樣做人爸爸。第一樣要做嘅係剔除一個限制性嘅信念—— BB一啲都唔危險。當我地同小朋友正式聯繫嘅時候,你就會發覺呢嚿小粉團,同樣努力地,跟你建立關係。

當你哋嘅關係開始建立,你就會發現同佢嘅心係有交流,呢種交流只有你同佢獨有。因為爸爸嘅角色係獨一無二,就算媽媽都不能夠取代爸爸嘅角色。

所以,唔介意俾人當做豬隊友嘅,真心幫唔到你。但如果想發揮爸爸嘅獨有角色,唔想出現佢地一俾你抱就喊、點都要黏住媽媽、更甚係黏住工人姐姐都唔願意同你一齊既,就由今日起放低「BB好危險」呢種心態,唔好俾呢種諗法限制住你同BB建立親密關係。

#Vinic爸爸育兒手記

#港爸6A教育

#港爸講爸

#港爸圍爐

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s