港爸 講爸 – 非常時期,爸爸可以做什麼?

港爸 講爸 – 非常時期,爸爸可以做什麼?

全城一片緊張氣氛,個個搶口罩,消毒用品。有無爸爸都緊張埋一份 ?

緊張是人之常情,但爸爸一直都係家庭既精神支柱,我地既情緒原來直接影響到孩子,特別係小孩子既安全感。所以我哋就算緊張,都要從容啲,俾小朋友適當既安全感。

而爸爸可以做既有好多,最先做當然係保持身心健康。好動既爸爸帶動一家人多做運動係唔錯既選擇。

爸爸們又要記住保持個人衛生,以身作則,用身教令孩子跟隨。

爸爸又可以發揮探索既精神,對防疫知識多加研究,同小朋友一齊增加知識,同時增加感情。

其實爸爸有好多野做,最重要就係陪伴家人。多左時間相處,珍惜一下。祝福大家抗疫成功,身體健康,打嬴呢場仗。

香港加油。

#港爸講爸

#港爸圍爐

https://vinicpapa.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s