港爸講爸 — 爸爸Work at home, 點搞 ?

香港非常時期全面展開,香港很多父母都會轉為Home Office 。要把工作都帶回家,有無爸爸一邊工作時,一邊俾孩子煩住晒,周不時借頭借路搵你,問下你做緊乜,或者叫你陪佢玩下?

雖然好煩,但呢啲都係孩子對你既需求,而且一啲都唔過份㗎。

孩子停課係屋企,當然好悶,而且有好多不安。但係佢哋同父母一齊,心裡面都放心既,其中一個表現,係佢哋會叫你哋陪佢玩。平時日間唔見爸爸,依家廿四小時見到面,當然想你陪佢啦。

爸爸們,我地要珍惜佢嘅哋每次既邀請,孩子愈大,想同你玩既機會買少見少。不如分一啲時間出黎,陪佢去哋玩下,講下故仔,睇下Netflix啦。反正工作做唔晒,Home Office又無人睇住你。

如果真係好忙,可以同孩子協議過一陣先陪佢。但係要守信用,講左幾點就幾點喇。

無人希望一直Home office 落去,但係既然要留係屋企,就要令呢件事變得更有價值,

不妨利用呢段非常時期,更深入了解身邊既孩子,令呢段時間變得更有意義。

#港爸講爸

#港爸圍爐

https://vinicpapa.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s