港爸講爸 – 當爸爸,是一種責任咁簡單?

相信普遍做得爸爸,一定程度上,都負左啲責任。(無論係主動為負生命負責任,還是被迫負責任)

但係,做爸爸,只係一種責任嗎?

為左養活一個小生命,爸爸都努力搵錢,期望可以俾屋企人更好生活。但呢種想法,久而久之可能令爸爸都忘記左初衷,忙碌嘅生活令爸爸都忘記左要如何做一個好爸爸,更加忘記了當爸爸的責任。

可能爸爸習慣咗用忙碌都當藉口,以為做左嘢就心安理得,但當爸爸,絕對唔止負責任咁簡單。但小生命降臨,除了責任,更加係一個機會。一個令自己成為更完美既機會,一個同老婆更進一步既機會,一個令孩子延續我哋生命嘅機會。一切都在於爸爸用咩心態。

係責任,定係成就小生命嘅機會,都在乎爸爸自己嘅睇法。明白做爸爸有幾幸福,有幾幸運才可遇到係眼前嘅小生命,就會俾到動力令自己去發掘更多當爸爸以後才可得到的機會。爸爸們加油,共勉之。

Being a father is not only responsibility, it’s an opportunity. By Joel Leon

#Vinic爸爸育兒手記

#港爸講爸

#港爸圍爐

https://vinicpapa.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s